Owsianka – zazwyczaj kojarzy nam się ona wyłącznie z niesmaczną breją serwowaną na śniadanie w przedszkolu bądź w żłobku. Danie to może jednak być smakowite oraz zdrowe, pod warunkiem, że tylko poświęcimy mu trochę serca. Śniadanie przygotowane z płatków owsianych oraz mleka jest przecież bardzo mądrym pomysłem na pełny witamin oraz minerałów początek dnia.
Niesłusznie obawiamy się, że dietetyczne śniadanie nie może przyjąć formy płatków owsianych. Każda kobieta może przecież jeść ją bez przeciwwskazań pod warunkiem, że do jej przygotowania nie użyje cukru. Cukier dobrze jest zastąpić niewielką ilością miodu albo przygotować owsiankę w wersji pozbawionej słodyczy.
Owsianka jest znakomitym źródłem witamin z grupy B, błonnika oraz fosforu, żelaza, a także cynku. Jej spożywanie wpływa więc znakomicie nie tylko na usprawnienie metabolizmu oraz odchudzanie, ale także na ogólną kondycję naszego organizmu. W przypadku kobiet niezwykle ważną kwestią jest obecność cynku w płatkach owsianych – pierwiastek ten jest z kolei odpowiedzialny za prawidłowy stan cery, pomaga zwalczać wypryski, a także chroni przed powstawaniem rozstępów.
Zjedzenie dietetycznego śniadania składającego się z mleka oraz płatków owsianych jest zalecane nie tylko tym kobietom, które pragną pozbyć się nadprogramowych kilogramów, ale wszystkim paniom, którym zależy na świetnym samopoczuciu przez cały dzień. Ten nieskomplikowany posiłek można albowiem przyrządzić z wykorzystaniem orzechów, bakalii lub owoców, które świetnie poprawiają nastrój na cały dzień i doskonale podkręcają smak posiłków, które zwykle kojarzymy w niezbyt apetyczny sposób.