Niezwykle często mówi się, że śniadanie to najbardziej istotny posiłek w trakcie dnia i jest w tym sporo racji, jak przekonują specjaliści od żywienia. Nie tylko przynosi energię na rozpoczęcie dnia, ale nawet na cały, ponieważ deficytów komponentów odżywczych, które pojawiają się w organizmie kiedy pominie się ten posiłek, nie można uzupełnić w trakcie dnia. Ponadto śniadanie, nawet niewielkie, na przykład banan czy inny owoc, sprawi, że „budzi się” układ trawienny, jest to więc dla niego swoiste paliwo rozruchowe. Dzięki temu kolejne posiłki są szybciej trawione, ale posiada to także znaczenie wcale nie tylko dla osób którzy się odchudzają. Dla tych jednak istotna jest także ta informacja, że pokarmy spożyte przed południem są trawione szybciej niż po południu, kiedy to już organizm zwalnia przed nocnym spoczynkiem. Dlatego jeżeli ktoś jest na diecie i boi się, że przytyje na przykład od słodyczy, a ma na nie ogromną ochotę, powinien jeść je właśnie w godzinach przedpołudniowych, w ramach pierwszego albo drugiego śniadania. Jeśli z kolei ktoś przebywa na naprawdę radykalnej diecie na odchudzanie, musi postawić na dietetyczne śniadanie. Może to być przykładowo lekkostrawna mieszanka płatków z owocami, świeżymi bądź suszonymi, z nietłustym mlekiem, jogurtem albo – w wersji super dietetycznej – przegotowaną wodą lub sokiem owocowym. Na śniadanie dietetyczne można też jadać pieczywo pełnoziarniste, zdrową owsiankę (będzie mniej kaloryczna na odtłuszczonym mleku) oraz ogromne ilości owoców oraz warzyw. Osoby z kolei, które się nie odchudzają, muszą dbać, aby ich śniadania były bardzo wartościowe i treściwe.
Konieczny posiłek – śniadanie
17
lut