Od zawsze powtarzano nam, iż w naturze drzemie niezwykła możliwość lecznicza. Nasze babcie o tym wiedziały. Przekazywały sobie ustnie te umiejętności. Zioła i napary z roślin używane były, jako remedium na liczne dolegliwości. To nie jest tajemnicą. Medycyna ludowa ma liczne zalety. Z kolei warzywa w procesie zdrowienia, były wykorzystywane bardzo sporadycznie. Liść zwyczajnej główki kapusty w najlepszym wypadku wykorzystywany był, jako okład na dokuczający odcisk na nodze.
Dopiero współcześnie zostały odkryte jej właściwości wspomagania procesu odchudzania. Jak można szybko zrzucić wagę, jedząc jedynie kapustą. To bardzo proste! Wystarczy przygotować\ugotować zupę na bazie tego warzywa i spożywać ją każdego dnia. Do jej ugotowania za wyjątkiem kapusty niezbędne będą: dwie zielone papryki, jedna czerwona lub żółta, sześć cebul, sześć pomidorów i pęczek selera naciowego. W końcowej fazie gotowania trzeba odpowiednio przyprawić wywar.
Następnie szatkujemy warzywa na drobne kawałki, podsmażamy na łyżce oleju i wkładamy do garnka tak by były zupełnie przykryte. Później obgotowujemy warzywa do miękkości. To niestety dopiero początek drogi ku szczupłej i zgrabnej figurze.
Od teraz zupa kapuściana będzie nam towarzyszyć pięć razy w ciągu dnia. Jest to największy minus tej diety. Pokonać wstręt do tego dania, spożywając je przez miesiąc każdego dnia to duże wyzwanie. By, zwalczyć rutynę żywieniową można zjeść inne warzywa gotowane na parze lub owoc. Byle nie był to banan. Na szczęście poświecenie przyniesie spodziewane rezultaty. Ukazuje również, w jaki sposób można prędko zrzucić zbędne kilogramy i nie zbankrutować Dieta ta nie wymaga od nas dużych wydatków finansowych i częstych wizyt w poradni dietetycznej.
Natura naszym sprzymierzeńcem podczas walki z nadwagą
17
lut