Od paru lat dieta pozbawiona glutenu robi niesamowitą karierę wśród osób, które interesują się zdrowym stylem życia i odżywiania.
Co to jest gluten?
W dużym uproszczeniu… Gluten to zespół białek, które możemy wyszukać w zbożach typu: pszenica, pszenżyto, żyto oraz jęczmień. To ten składnik powoduje, że nasze ciasta lepiej rosną, posiadają właściwą konsystencję i są smaczniejsze. Niestety gluten ma także właściwości uczulające.
Dietetyczne wyzwanie
Dieta bezglutenowa opiera się na całkowitej eliminacji glutenu z codziennego jadłospisu. Jest to zazwyczaj bardzo trudne. Bywa, że dany produkt nie ma w swoim składzie glutenu, ale mógł zostać wprowadzony do niego w procesie produkcji. Dlatego zawsze musimy dokładnie czytać adnotacje zawarte na etykietach. Gluten zazwyczaj znajdziemy w żywności mocno przetworzonej, na przykład w konserwach, gotowych sosach, daniach z zamrażarki. Uważać trzeba także w aptece. Gluten zawierają w składzie niektóre leki a także dodatki do diety.
Czy na diecie pozbawionej glutenu wskazane jest jeść owies?
Owies sam w sobie nie zawiera gluten, w jego składzie znajdziemy innego typu białko – aweninę. Jednak bardzo często owies jest przetwarzany w tych samych zakładach, co pszenica czy pszenżyto, z tego względu produkty owsiane bywają zanieczyszczone glutenem. Z tego powodu zanim wybierzemy się po płatki owsiane warto sprawdzić czy na opakowaniu wyraźnie oznaczono, że wybrany produkt jest zupełnie wolny od glutenu.
Uwaga wielbiciele piwa
Wielbiciele tego popularnego napoju będą zmuszeni go wyrzucić ze swojej diety. Niestety znaczna część piw zawiera w składzie gluten. Natomiast wina i wódki są w dużej mierze pewne, ale dla pewności warto zapoznać się ze składem danego napoju.