Tradycyjna japońska kuchnia uznawana jest za najzdrowszą na świecie, a Japończycy słyną z długowieczności. Jest to głównie zasługa używanych przez nich składników, a także niski stopień ich przetworzenia. Kuchnia w Japonii ma wyjątkowe znaczenie – ściśle powiązana jest z filozofią, dlatego przygotowaniu potraw poświęca się szczególnie dużo uwagi.
Co jedzą Japończycy?
Dieta japońska kojarzy się głównie z sushi, tu możesz poznać rodzaje tej potrawy – https://nawakacje.eu/rodzaje-sushi/. Główną podstawą kuchni japońskiej są składniki: ryż, ryba i soja. Dominują w niej świeże, surowe produkty, a także półsurowe i sfermentowane. Japońskie receptury i smaki są wyjątkowe, niespotykane w innych krajach świata. Wiele japońskich potraw jest przygotowywanych z użyciem pasty miso (ze sfermentowanej soi), sosu sojowego, octu ryżowego i bulionu rybnego zwanego dashi. Powszechnym dodatkiem są wodorosty w różnej formie, imbir, a także wasabi – japoński chrzan.
Japończycy nie żywią się wyłącznie ryżem i surową rybą. Powszechnym źródłem węglowodanów są też różne rodzaje makaronów (soba, udon), a białka – mięso, na przykład słynna wołowina wagyu. Japońskie przepisy często też uwzględniają tofu, czyli rodzaj serka powstający z napoju sojowego.
Dieta japońska – wpływ na zdrowie – wady i zalety
Japońska kuchnia charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością tłuszczu. Jednocześnie produkty takie jak ryby i wodorosty zawierają duże ilości cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega 3. W związku z tym Japończycy rzadziej cierpią na choroby niedokrwienne serca i mają niższy – na tle innych państw – poziom cholesterolu we krwi.
Dieta japońska posiada też inne właściwości: jest lekkostrawna i niskokaloryczna, a do tego działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i antyagregacyjnie. Stanowi alternatywę dla diet odchudzających. Niski stopień przetworzenia produktów, jak również obecność sezonowych warzyw i owoców, ma pozytywny wpływ na zdrowie.
Nie jest jednak całkowicie pozbawiona wad. Potrawy japońskie nie są wskazane (w dużych ilościach) dla osób z nadciśnieniem tętniczym ze względu na wysoką zawartość soli. Warto też zwrócić uwagę na to, że biały ryż i makaron mają mniejszą ilość błonnika pokarmowego i składników mineralnych niż inne źródła węglowodanów.
Dieta japońska – przykładowe dania
Kuchnia japońska to nie tylko sushi – jak często mylnie uważa się w innych częściach świata. Tak naprawdę, sushi jest stosunkowo rzadko spożywane przez Japończyków. Do innych, mniej znanych w Polsce dań japońskich należą:
- okonomiyaki – rodzaj naleśnika lub pizzy zawierający kapustę, jajka i mięso lub owoce morza, z dodatkiem specjalnych sosów i przypraw
- ramen – pochodząca z Chin zupa składająca się z bulionu, makaronu i charakterystycznych dodatków
- takoyaki – kulki z ciasta z kawałkami ośmiornicy w środku
- yakitori – japoński szaszłyk drobiowy (lub z innego mięsa)
- tempura – owoce morza i warzywa w chrupiącej panierce
- mochi – tradycyjne klejące kluski lub ciastka przygotowane z mąki ryżowej
Warto dowiedzieć się więcej o kuchni japońskiej i jej unikalnych smakach. Jest ona bogata w rzadko używane w Europie składniki – na przykład japońskie słodycze często zawierają dodatek zielonej herbaty, pasty z czerwonej fasoli czy słodkiego ziemniaka. To ciekawa odmiana w porównaniu do tego, co znamy na co dzień.
Artykuł powstał przy współpracy z serwisem naWakacje.eu